2024-05-13 04:55Pressmeddelande

Meritutmärkelsen Prisa! till Gunilla Hansson

Porträttbild Gunilla HanssonGunilla Hansson. Foto: Mimmi Melander

Formgivaren, illustratören och författaren Gunilla Hansson är Svenska Tecknares Prisa!-stipendiat 2024. Meritutmärkelsen ges till en utövare vars arbete haft betydelse för utvecklingen av svensk visuell kultur. Hansson har i fem decennier arbetat brett inom fältet. Hennes barnboksillustrationer har präglat generationer och hon har brutit ny mark i ämnen om sex och samlevnad.

Gunilla Hansson, är ett relativt okänt namn, men hennes bilder återfinns på flera håll i den svenska visuella kulturen. Född 1939, utbildade sig Hansson inom reklam, bokhantverk och textil vid Konstfack. Efter examen tog hon anställning som grafisk formgivare på Bonniers förlag men gick över till frilansverksamhet 1965 i samband med att hon blev mamma.

– Eftersom jag var frilans och tog jag alla jobb jag kunde få har det blivit så mycket olika saker, säger Gunilla Hansson.

Först bokomslag till vuxenböcker, sen illustrationer till faktaböcker och mängder av läromedel. Sen kom allt bara att handla om barn. Omslagen till serien "Min nya Skattkammare" (Natur & Kultur) och serien Barnkammarboken (Bonnier Carlsen). Hon är författare och illustratör till flera böcker bland annat ”Nu ska här bli andra bullar!” (Cikada, 1980), ”Snart har vi en baby!” (Rabén & Sjögren, 1996) samt böckerna om ”Max & Mia”.

– Mycket av det jag skrev om kom ifrån mitt eget liv. Det fanns ingen barntillsyn och jag var inte särskilt lämplig som hushållerska men fick liksom bli hemmafru och yrkesverksam samtidigt. Jag var ofta stressad och i "Max & Mia"-böckerna försöker alltid mamman att uppfostra medan pappan gör alla de skojiga sakerna.
 
Ur Prisa!-juryns motivering nämns särskilt Gunilla Hanssons långa och breda karriär, vilket också pristagaren själv ser som sin största bedrift.
 
– Jag måste erkänna att det ofta varit ganska hårt arbete. Starten på varje uppdrag brukade vara lustfylld, men ju närmare leverans, desto mer vånda. Jag har alltid haft svårt att bli nöjd. Så här i efterhand har jag upptäckt att jag är stolt över mer än jag upplevde när det begav sig. Och inte minst är jag både stolt och tacksam över att jag alltid kunnat försörja mig.
 
”Per, Ida & Minimum” (Skolförlaget Gävle, 1978) skriven tillsammans med Grethe Fagerström har nått kultstatus tack vare sina realistiska beskrivningar om sex och samlevnad. Boken översattes till flera språk och vann priser, men blev också bannlyst i vissa länder för att den tog upp frågor som ansågs tabu.
 
– Jag har aldrig upplevt mig som banbrytande. Min inställning har alltid varit att barnens perspektiv gäller och jag är en realistisk tecknare.

Gunilla Hansson tar emot Prisa! i form av diplom och en prissumma på 30 000 kronor i samband med Svenska Tecknares sommarmingel 4 juni i Stockholm. Vill du närvara? Mejla: kommunikation@svenskatecknare.se. Läs mer om Gunilla Hansson här och ta del av ett urval av hennes verk här. 


Om Svenska Tecknare

Svenska Tecknare är en facklig förening som organiserar och representerar visuella kreatörer. Vi arbetar med att stärka och utveckla yrkesrollen för våra medlemmar och strävar samtidigt efter att stödja alla som är verksamma inom fältet. Svenska Tecknare har runt 1600 medlemmar.